Магнус Карлсен – шахматният крал

Карлсен – на 26 г. от Тьонсберг /Норвегия/,се възкачи на шахматния трон през 2013 г. /тогава на 22 години/ след победа над Вишватан Ананд /индийски вундеркинд много над средната шахматна възраст/. Шахматният Моцарт е вторият най-млад шампион в света /след Гари Каспаров, който му е треньор/ и вторият най-рано станал гросмайстор в историята на играта – званието получава на 13 г. и 4 м. Най-младият гросмайстор е неговият опонент за титлата през миналата година – Сергей Карякин – на 12 г. и 7 м. За сравнение: има български шахматисти, участници на олимпиади, които не са имали това звание и са се представяли доста добре.

Едва навършил 22 години, без още да е станал световен шампион, Карлсен става шахматистът с най-висок рейтинг (2861 т.), откакто системата за оценяване ЕЛО е въведена. А година и половина по-късно достига космическите 2882 т. За сравнение – максимумът на Каспаров, който е световен шампион в продължение на 15 години, е 2856 т., на Боби Фишер – 2785 т., Веселин Топалов – 2816 т. В интернет пространството тече дискусия дали Карлсен няма Синдрома на Аспергер заради феноменалните си резултати и наглед интровертното си излъчване.

Това е психично състояние от спектъра на аутизма. При него болните се характеризират с феноменална памет и маниакален интерес към дадена област, имат лоши социални умения и им липсва креативност. При Карлсен можем да допуснем изключителната памет, която принципно е нужна, но норвежецът с чаровна усмивка дава интервюта, изказва се находчиво, дори с чувство за хумор, макар често да се отегчава по време на интервютата и просто отива в съседната стая и след известно време се връща към въпросите на журналистите. Колкото до креативността – има я повече от всеки друг шахматист в последните години. Така че тази конспирация отпада, просто норвежецът е чес-монстър  или продукт на потресаващо поглъщане на шахматна теория.

Може да има лека генетика – баща му е инженер, ниска топка в шаха с ЕЛО рейтинг 2100 т. Както подобава на всеки топ-шахматист, спортува доста, тъй като физическата кондиция е от изключително значение, за да се запази мисълта остра при шахматни партии от по седем-десет часа няколко дни поред. Гневен е, когато загуби, и показа характер по време на надпреварата – след загуба от Карякин отказа пресконференция, за което ще бъде глобен с 10% от полагащите му се 600 000 долара от наградния фонд.

В интервюта споделя, че дори и след победа, открие ли грешка в играта си, се ядосва много. Заявява, че преди партия спи сладко като бебе и често се доверява на интуицията си в играта. Добавя, че я използва, когато ситуацията предполага твърде много равностойни варианти. По време на партиите изтече запис от стаята за отдих на Карлсен, на която се вижда как се е проснал на дивана си и това беше разчетено като явен признак за тежка умора или грип. Уважава нашия Веско Топалов, когото като юноша му се случва да победи, ала през 2015 г. два пъти подред загуби от него.

Магнус Карлсен е рекламно лице на G-Star Raw за известно време

 

Share

Вашият коментар