От къде дойде подемът на Гришо

Следобед, ако не му дойде дрямката Гришо плющи белот с един батка и двама чичаци от Батановци (бивше Темелково), които бачкат наблизо. Понеже е тарикат-момче винаги взима последно десет и мачка. Дори и при състезатели от едно каре хора, Гришо мощно нахлува в десетката и се бори да е подставен за следващото раздаване.

Ретроспекция.  Гришо беше осми, беше и двадесет и осми. А сега е девети и ще катери още, понеже му хвана цаката. Една вечер преди година и нещо Гришо гледаше как изпада от ранкинга и реши да звънне на стария си приятел Христо Стоичков[1] за съвет.  Ицо му каза така – първо теглиш една майна на всичко, прибираш се в България на тихо място. Започваш да живееш като нормален човек, пускаш двойника по хепънингите и летиш сутринта преди мачовете. Т’ва е. А и си вземи ново треньорче – сега редя един Валверде за Барса, а на тебе ти пращам Валверду. Не че имате нужда, но така е играта. Ае.  

И Гришо послуша. Първо изпсува с хасковско наречие още в хотелската си стая в Ню Йорк и се загледа в картата на България. След като увеличи достатъчно каза на себе си:

  • Батановци, а? Добре звучи.

Къщето у Монте Карло го даде под наем на Роман Абрамович. Много тегаво вървеше пазарлъка за цената и по едно време Гришо си вика „ей тоя иска да го вземе по-евтино и от квартира в Студентски град, а после веднага, ще ми разтропа черчеветата на прозорците, ще ми увиснат вратичките на гардероба и ще ми изпръска кухнята с мазнина от фритюрника. Знам ги тия парвенюта. Кога е пасал овците по Камчатка, кога се прицели в имотите на хотшотърите в тениса”. Но накрая Гришо кандиса, нали са славяни, но не му цепи басма и му каза:

-Аре, на, влачи. Пари ти не стигнаа, жени ти не стигнаа… – и му прехвърли електромера на Абрамово име. Да не го заглоби нещо със сметките. И му хвърли ключовете.

Привечер яде в едно капанче, дето продават сръбска скара от фургон. Писнало му е био-глупостите на Валверде. Ицето нали му каза „ти ше слушаш вътрешния си часовник – аз ако ядях само марули в Барселона нямаше ни да съм осмица, ни да настъпвам съдиите, ни златна топка да видя”. И Гришо послуша – вземе си три бройки в пластмасова тарелка, три жарнати на скарата филийки, нарендано зеле с морков за гарнитура и изсипе половината оливерник в салатата. Така му идва настройка за бири. И се почнат едни бири-мири. Да си *бе майката. От цялата десетка само Стан Вавринка може да уригва по-силно от него на осмата бира. Към десет, десет и нещо идва пред фургона кака Валето. Нещо е ТРЗ в завода наблизо обаче много обича да пее кавъри на Цеца, Весна и Бобан  Здравкович.  И се почне: „О-не-не-не не долази, не долази у мой сааан” и програмата приключва с „Кацни ме, кацни, ако очу лажат”. Последната я пеят трио – Валето, Гришо и наберат Весна по телефона да приглася от Београда. От кеф Гришо троши чашите о фургона. Е, после остави двайсе лева за нов сервиз – не прави мизерии.

Сега, Гришо е млад мъж и от време на време има нужда от жена. Като може Шерцингер издебне намаление в  Wizzair и с регистрацията в превозвалника  (терминал 1- Батановци) за нема и двеста лева дойде от Лос Анджелис. И свърши фундаменталното си женско задължение. Че и чорапите му опере. Па и го кандърдисва – „да вземем едно детенце да си направим, имам едно 3-4000 долара настрана, не ми се дават на телефонни измамници, днес му е времето”. А  Гришо си прави оглушки. Иска да е фокусиран за мастърса в Тайланд. И ни мое мисли сега за деца.

Гришо и Никол отиват за хляб и галон бира от бакалията. Ако останат пари ще се вземе сирене и червен пипер за мезе.

За да мине инкогнито, Никол идва в България със статут на кардарашка и си тръгва като гольовка. И никой не я закача. Е, веднъж я сбъркаха с джебчийка, но я оправиха по линия на международното сътрудничество и ало-ало от МИ-5. Питаха я от ДАНС „ти нали нямаш статуси във фейса против Бойко” и тя трябваше да отговори с „Ко каза, ко?”

Често, обаче, Шерцингер не успява да хване намаления в уизеър-а, а и чат-пат попява на големците из света, та Гришо остане вечер сам. А вечерите в Батановци са хладни. Ако и да имаш  две родопски одеяла и един губер. Друго е жената. Затова ходи до ортака си по карти и му вземе ключовете от таксито и го хакне пред  близкия пернишкия университет. Все някоя рибка се качи при него. И няма случай да не му каже:

  • Малии, как приличаш на Гришууу.

И той току да каже:

-Аз съм, ма – но не може. Ще му пропадне уединението на анонимността. Но понякога не издържи и го каже. Кой ше му повярва, че кара такси в Перник – искаш ли да ти покажа ретура си – и я закара в квартирата. Ако момичето добута мача до тайбрек – всичко е за негова сметка. Ако не – взима и два лева за курса с таксито. Тая кола не кара на вода.

А има и друго – всеки втори вторник от месеца при него идва някаква висока и руса.  Май славянка била. Нещо не й давали уайлд-карти и наминавала да го види. Стъмни ли се, почва да пищи все едно връща сервиси на Серина Уилямс и буди по три къщи в радиус. На сутринта се карат:

  • Кога ше разкараш тая кардарашка, а ? – а Гришо мълчи, щот иска да си партнира и с двете

И така.

 

Русата и Гришо на излизане от магазин за дрехи втора ръка. Тръгват си с празни ръце, понеже е понеделник и цената е дебела.

Сутрин  Гришо си прави попара с кисело мляко и обикновени бисквити и докато яде гледа брошурите на хипермаркетите наблизо. Той знае, че тенисът е до време и не хвърля пари залудо, гледа нещо промоцийка, акцийка. Техника и дрехи купува само на блек фрайдей. Кога удари некое ейтипи или мастърс турнир сменя телефон. Не може – човек е, трябва да отпусне малко. На почивка ходи с ваучер от Почивно дело от БДЖ-то. Никол, мрънка в началото, обаче Гришо сочи ранкинга и вика:

  • Трай бабо за хубав тенис – и тя налега кърпата у Шкорпиловци.

А Гришо прави тънки сметки – удари ли турнир от Големия шлем, парите на влог и на пенсия отваря академия за таланти. Даже е платил едно парцелче до гарата. Докарал е три тона тухли, като дойде време ще ги сронят за настилка – ще ги тренира за клей. Та ушите им ще пукат.

И да не ви се верва, това е положението. Идете да видите как цяло Батановци (бивше Темелково) му стъпва на пръсти преди мач.

 

[1] Действително Христо Стоичков е помагал на Григор Димитров в израстването му като тенисист в юношеските му години.

Share

Вашият коментар