Шоколадов чийзкейк с крем „Тирамису“

В месеца на любовта и все още хладните вечери е добре от време на време да залагате и по някой сладкиш. Ето го и нашето изпитано предложение -шоколадов чийзкейк с крем "Тирамису". 

Необходимите продукти:

1. За крема:
 
250 гр. черен шоколад (65-75% какао);
500 гр. сирене „Маскарпоне”;
100 -150 гр. захар ( с кафява захар става по-добре, но търсете истинската - тя е по-влажна и повечето я изсушават леко в микровълнова печка),
250 гр. заквасена сметана,
3 яйца,
3 с. л. какао,
1 щипка сол.
 
2.За блата:

250 гр. шоколадови бисквитки (сполучлив избор е бисквити "Роден край", именно с този грамаж);
4 с. л. краве масло.
 
Приготвяне:
 
Бисквитите се натрошават на брашно заедно с разтопеното масло и се слагат в тава с ринг (нашата тава беше с диаметър 26см). На дъното е хубаво да има пергаментова хартия. Слагат се да се запече на фурна на 160 градуса за 12 минути. 
Начупвате шоколада и го слагате на водна баня, за да стане течен.
През това време смесвате маскарпонето със захарта, след което към тази смес добавяте постепенно какаото, яйцата, щипката сол,сметаната и най-накрая охладения шоколад. Готовата смес се слага върху вече изпечената и охладена основа. Пече се 40-45 мин. на водна баня в по-голяма тава на 160 градуса, след което изключвате фурната и го оставяте за още 20 мин. във фурната.
Сладкишът седи поне 5 часа в хладилника, за да стегне добре.
 
След като го разрежете добавяте другия крем  - " Тирамису".
За него са ви нужни:
250 гр. маскарпоне, 250 гр. сметана, пудра захар на вкус и няколко лъжици кафе експресо, а по желание може да добавите и малко ликьор" Амарето".
 
Приятен апетит 🙂
Share

Вашият коментар