Любов и вяра – майката на Стиви Уондър

Мама беше моят най – добър учител, учител на съчувствие, любов и безстрашие. Ако любовта е сладка като цвете, то тогава майка ми е това сладко цвете на любовта”. Тези красиви и силни думи изразяват обичта и признателността на великия музикант Стиви Уондър към майка му – Лула Мей Хардуей. Това даряващо любов цвете разцъфтява в един суров свят,  пълен с безнадеждност и отчаяние за лишените от вяра. Вярата, обаче, е най – голямата сила, която носи в душата си Лула Мей. Именно тя й помага да премине през преломни за мнозина трудности и да отгледа и възпита децата си, помагайки им да сбъднат мечтите си и дори да ги надскочат.

Родена на 11 януари 1930 г. в Юфола, Алабама, от майка тийнейджърка, тя е оставена на грижите на леля си и чичо си. Те се издържали от земеделие върху наета земя. Когато умират, животът изправя малкото момиче в ситуация на неспирно лутане и несигурност. Налага й се да се мести при различни роднини, а в първите месеци след Втората световна война заживява в Чикаго. Там едва 14-годишна започва работа във фабрика. По-късно се мести в Сагъно, Мичигън, и още невръстна девойка се омъжва за човек, с повече от тридесет години по-стар от нея. От брака си с Калвин има шест деца. Бракът е кошмарен – белязан от насилие и склоняване към проституция. Съпругът й я кара да продава тялото си, за да осигури прехрана на семейството. След десетилетия, вече популярна и уважавана, майката на една от легендите на съвременната музика разказва за ужаса, който се налагало да преживее, в името на децата си. Споделя за дните, когато Калвин  й  заповядвал за излезе от вкъщи и да продаде тялото си на непознат в паркирана наблизо кола. Деспотичният съпруг безмилостно  я инструктирал да бъде мила с непознатия, а на съпротивата й отвърнал със заплаха за побой. Лула Мей разказва как й се е налагало да излезе на улицата, за да изкара пари за пиле, което да нахрани прегладнелите деца. Случвало се дори да краде въглища, за да спаси малчуганите си от студа. Погнусата преглъщала в името на децата си.

13 май 1950 – само на 20 години ражда третото си дете – Стиви.  Преждевременното раждане и възникналите усложнения, са причина да преосмисли живота си. Малкият Стиви идва на бял свят шест седмици по – рано и губи зрението си, като една от причините е неправилното подаване на кислород в кувьоза. Отчаяна от увреждането, Лула Мей търси вината в себе си и в миналите си постъпки. Смята, че това е божие наказание. Четири години по – късно, след още три деца, тя намира сили и достатъчно смелост да напусне тираничния си съпруг. Тя и шестте невръстни деца се местят в Детройт. Междувременно обикаля с незрящото си момче нетрадиционни лечители и лекари, с едничката надежда то да прогледне.  В биографията си /“Сляпа вяра“/ споделя, че се страхувала, че Стиви ще бъде нещастен заради слепотата, а тя не може да му помогне  и  винаги  да е до него, когато има нужда. Думите на момчето й дали покой –  казал й да не тъжи, защото той не е тъжен.

В Детройт семейството започва ново начало. Лула Мей се грижи за децата и същевременно помагала на Стиви в създаването на някои от песните му. Сред тях са: „I Was Made to Love Her“ и „Signed, Sealed, Delivered I’m Yours“. Той свири на няколко инструмента и проява рядък  музикален талант. Едва 11-годишен сключва договор с компанията „Мотаун”, последван след години от много успешни сингли и международно признание и слава.

Поредна трагедия сполетява семейството през 1973г., когато Стиви Уондър претърпява катастрофа. За щастие остава жив и се възстановява, но майка му продължава дълги години да сънува кошмари. През следващата година Уондър печели няколко награди „Грами”.  Последната  излиза да получи на сцената заедно с майка си и заявява, че благодарение на нейната силата сега те са на това място. Лула Мей благодари на Бог само за едно – че Стиви е жив, за да получи тези награди.

Последните години от живота си любящата майка прекарва в закупената за нея от Стиви къща в Сан Фернандо. Лула Мей напуска този свят на 31 май 2006 г. Загубата й е тежко понесена от Уондър – той временно преустановява концертната си дейност в памет на своята обичана майка и й посвещава някои от последните си проекти.

Share

Вашият коментар