Посланието на майката на Бил Гейтс

 

Бил Гейтс, който за пореден път бе обявен за най-богатият човек в света и през 2016 г., също така, е един от най-големите филантропи на планетата. Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ отделя ежегодно стотици милиони долари за борба с глада, по-добро здравеопазване и образование в развиващите се страни.

Бил Гейтс с родителите си – Мери и Бил старши

След статия в  Wall Street Journal от 2009 г., стана известна и се обсъжда значимата роля, която е изиграла  майка му – Мери Гейтс,  вдъхновила сина си да се занимава активно с благотворителност. Госпожа Гейтс произхождала от банкерска фамилия, била бизнес дама и се занимавала активно с благотворителност. Още през втората половина на осемдесетте, след като вече натрупал състояние и станал милиардер,  тя  потиквала Бил да отделя  средства и за благотворителни каузи. Младият Гейтс, обаче, искал да се концентрира върху развитието на „Майкрософт” и създаването на семейство с Мелинда.  През 1994 г., ден преди сватбата им, Мелинда получава писмо от бъдещата си свекърва Мери. Това писмо семейство Гейтс пази и до днес. В него  пишело: „От тези, на които се дава много, се очаква много“. Шест месеца по-късно госпожа Форбс умира от рак.

В интервю за „Форбс”,  през 2016 г., бащата на Гейтс, Бил старши, също говори за важния принос на жена си във формирането на филантропските възгледи на сина им. Той припомня, че покойната му съпруга дълбоко вярвала в идеята от Евангелието на Лука, предадена в писмото до снаха й Мелинда и приживе въплътила тези ценности в семейството им.

Share

Вашият коментар