Преглед на пенсионерския печат

В пенсионерския печат има повече секс, наркотици и рокендрол, отколкото можете да си представите. Те отдавна не са кротки пътеводители към безболезнена смърт, а пращят от заряд като оголен кабел на ЧЕЗ.

Да вземем водещото заглавие – по традиция е свързано с пенсионната реформа. С най-фин детайл, чувство за сюрреализъм и литературни похвати се анализират всякакви повеи, намеци и реални събития, свързани с пенсионната реформа. Редакторът си дава ясна сметка, че половината читатели са дементни, затова с упоритостта на индианско мъчение всеки път се предъвкват някакви пенсионни нюанси. Тук идва първата уловка – за да пишеш едно и също нещо 52 пъти в годината (всички пенсионерски вестници са седмичници), трябва да си виртуоз в перото, Камен Донев на пенсионната реформа, Габриел Гарсия Маркес на магическия реализъм в изкуството да живееш 30 дена със 150 лв. Съгласете се, това налага известна креативност – тук има спортен хъс, кулинария, еротичен заряд, съспенс, драматично очакване, кулминация и неочакван край – швейцарското правило ще надделее и от първи юни  2,40 лв. отгоре месечно. Хубаво, вече може малко да отпуснем вратните жили. Какво още?

Задължително имаме интервю с Кичка Бодурова, Данчето Христова и о’боже мой – покойният Емил Димитров. Спокойно – то е взето отдавна, но партията го е спряла и сега може. Само в този брой ще научите, че те имат деца, които имат свои деца. И от първа ръка ще разберете техните илачи против ошипяване, артрит и съвети за добро кисело зеле.

БОМБАСТИЧНИ ЗАГЛАВИЯ? Готово, ето няколко напълно реални – „Тройна коалиция срещу цистита”, „Светът изтръпна от събарянето на мавзолея”, „Мъжът ми не заслужаваше проклетата ми изневяра” и други,  за които пръстите ми отказват да препишат. За да си представите за какъв хорър става дума взимаме последното посочено заглавие – в писмо на читател става ясно, че втората жена на възрастен мъж му изневерява с мъжа на дъщеря му от първия брак, именно в брачното им ложе, пред неговия поглед – той е инвалид, оставен в стаята. И все пак мъжът простил, а жената продължила да му изневерява – вече със зет от своя първи брак и иска съвет как да обуздае хормоните си. Следват читателски препоръки, които в цялост я съветват, че докато не „клекне” и тя в инвалидна количка да се радва на живота и да продължава със зетовете. Дори и съобщават трикове как единия зет да не разбере за другия и й споделят илачи за полова мощ.

Следва заглавие с огромни букви, всяка в различен шрифт –„Леля Гошка напусна България. ЗАВИНАГИ!” Да знаех коя е леля Гошка – ок, но това завинаги ме смути, обърка и заинтригува. Това била българската циганка, спечелила 70 млн. евро от лотария в Испания, а от заглавието човек добива усещане, че се намира насред гора без майка си. Технично, а? Това, което  непременно трябва да научим за нея, е че по съвет на кмета на испанското село (с осем имена, все едно се изрежда целия министерски съвет), в което тя живее от 35 г. е вложила парите си… Къде ? В банка. Очаквай неочакваното.

Трябва да се признае, че тези издания са си осигурили за автори високи топки като Кеворк Кеворкян, спортният гуру Георги Атанасов, нобелиста Орхан Памук, на развален български в секция „продава” Рупърт Мърдок е обявил акумулираща печка и запазено колело „Варшава”, рецептите са поне от Йоли /кулинарна риалити звезда, която ако не си чул, то е защото готви само следобед,  когато си на работа/.

Еротика. Противно на очакванията, еротиката е подмината за сметка на софт порното. Ето на първа страница на „Минаха десетилетия” на огромна снимка се вижда как известен български актьор е шмугнал ръка под долнището на млада колежка в посока на най-горещата й точка. Разбира се, за да не отнесат сочна глоба от СЕМ, текстът се завихря в посока предполагаеми инсулти, разводи, уволнения от театри и телевизии, контраизневери от партньорите им извън снимката, интимно здраве,  дали  не е актьорска задача заснетото и се премине през последните радости, и обикновена анкета за това кое преобладава на снимката – педофилия или геронтофилия. И не е само това – нататък под елегантно заглавие за хора с идентични имена са метнати снимки, някак между другото, на бюстове, оголени пъпчета, бедра, влажни погледи. Hot, hot, hot. Разбира се, няма никакво отстъпление и във всеки седмичник има поне по три статии как да е изправен самолета, как интимно да зарадваме половинката за 85-годишнината и съответен брой реклами на еро-стимуланти и здрави пикочни пътища, които оп, моля ти се, те правят и тигър в леглото. Въобще сред нас щъкат едни доста разюздани старчета и пенсионерските клубове са добре замаскирани терени за оргии.

 

За къде без паранормалното. От задължителните интервюта с вдовици те непременно говорят с умрелите си съпрузи. Докато четеш мимоходом попадаш на поне шест обяви на врачки, които гарантирано правят връзка с отвъдното и осигуряват  конферентна връзка с покойни роднини. Докато четеш постепенно ти става хладно, стъмва се и оросяването на крайниците се влошава. Обратното се наблюдава  в интервютата при мъже вдовци – те живеят трети, пети, осми живот с новите си половинки и настроението се балансира, ако четеш ги четеш едно след друго. Има една логическа задача – една група пенсионерски вестници дебели към 176 стр., което си е редакторски подвиг как да ги запълниш, затова има интервюта, вълнуващи като роман, разпокъсани на 20-22 страници, през осем, в различни по големина карета. Така че, тъкмо си мислиш, че си изяснил за себе си Даниела Кънева /няма значение коя е/ и тя хоп се появи на 32-а стр., после на 48-а и така до края на следващата седмица.

Едно е сигурно – няма печатни медии с по-интересни обяви от пенсионерските. Да вземем тези за запознанства – за жените има стандарт да са поне 165 см. и до 65 кг., което си  макененски мерки при условие, че дамата трябва да е между 76 и 82 години от селата около Разград. Жените пък отбягват перверзници и лицемери. Тъжно е да се прочете, че подателят на обявата няма свой дом и може да се обвърже само ако му бъде предоставено място за спане. Масово се съобщава размерът на пенсията. Може да се обобщи, че тия с под 380 лв. не смеят да ги обявяват. Има и екзотични искания – бивш пилот на 88 г. търси юристка-шофьорка за съвместен живот и човек се пита какво ли следва – явно човекът е от силистренско, има дела пред Върховния касационен съд (който е в София), не му понася да пътува с влак и вече доволно се е охарчил по адвокати. В друга обява четем сякаш неизпълнимото: „мъж търси жена, която да е по-умна от него”. Или: „25-годишен търси приятелство с хора между 25 г. и 85 г.”. Топ изискване е бъдещият партньор/ка да има кола и да няма ангажименти към деца и внуци или изобщо да няма такива роднини. Има ги и в тъмни нюанси: „търся някого, с когото да убием самотата” или „до гроб”, „докато смъртта ни раздели”. Търсят се и временни приятелства „само през седмицата”, „при когото да изкара зимата”, „любов и още нещо”.

Не са за пропускане обявите за покупко-продажби. Например, ако търсите „картина с мечки и жълто по краищата – 50 лв.”,  или „картина с бронзов обков – 30 лв.”, вечно актуални са акумулиращите печки, стари колела, изненадващи продажби на: „3 кила сини сливи”, „дръжки за мотики”, „черно дистанционно”(!?), „дървена маса, крадена от сръбски граничен пост”, неочакваните: „дискретно доставяме секс-играчки”, „изгубена е коза,  звънете на телефон..” (без допълнение къде, на какво име отговаря, има ли петно на челото), “14 бежанци търсят адрес за фалшива квартира, плащат добре”, „гледам на утайка от нес-кафе”. В ярък фон има обръщение от вестника да не се звъни непрекъснато в редакцията, може да има забавени обяви, но не и забравени, хората имали и друга работа, освен да разговарят по телефон с досадници. Сякаш авторите не харесват аудиторията си.

Следват некролози, реклами за интимно здраве, страничка с хумор, меки храни за болни зъби, драматична изповед, от която настръхваш, съвети за първа среща, юридически трикове за завземане на земеделски площи,  как да различим голямата любов от телефонния измамник

И целият вестник се изготвя от гл. редактор и зам. гл. редактор, които какво – запознали се през 1968 г., вече пенсионери, по обява за „убиване на самотата”. Уоу, добре се справят или аз прелиствам вестник от отвъдното.

Share

Вашият коментар